Pázsit a kert éke

A pázsit az egyik legfontosabb része kertünknek. Amint belépünk egy udvarba, az első, amit észreveszünk, a fű minősége. Éppen ezért különösen fontos, hogy a gyep ápolt legyen, hiszen csak megfelelő telepítéssel és gondozással érhetjük el, hogy igazán esztétikus látványt nyújtson kertünk.

Lássuk a pázsitkészítés legfontosabb lépeseit, lehetőségeit:


Magágy előkészítés: A meglévő talaj feljavítása vagy a hozatott töltőföld leterítése után többszöri rotálással átgereblyézéssel, földhenger segítségével kellő mértékben el kell egyengetni a füvesítendő területet. Akkor megfelelő az igy előkészített magágy, ha a felső két-három centiméternyi földréteg porhanyós, de rálépéskor a lábunk nem süpped el, vagy a földre rátolt talicska kereke nem merül el. Ha a föld túl kötött és tömör lett, akkor a fű nem egyenletesen fog növekedni, ha túl lazára, porhanyósra hagytuk az állagát, akkor nem fog meggyökerezni a fűmag.

 

Vakondháló:
Rengeteg bosszúságot tud okozni, ha nagy munkával, és költséggel megépített kertünkbe elkezd dolgozni a vakond. Ha hosszútávon vakondtúrásmentes pázsitfelületet szeretnénk Vakondháló alkalmazása a legkézenfekvőbb.
Ne tévesszen meg senkit: attól, hogy még a kertépítés előtt nem volt vakond, nem jelenti, hogy utána sem lesz.
Fűmagvetés előtt a magágy alá 3-5 cm mélységbe kell lefektetni, vagy a gyepszőnyegfektetés esetén közvetlenül a gyepszőnyeg alá kell teríteni. Az 1, vagy 2 m széles csíkokat minimum 10 cm átfedéssel fektessük.


Hagyományos szárazvetés:
A legolcsóbb füvesítési eljárás, hátránya, hogy nagy a fűmag kimosódásának a veszélye főleg ahol kézi öntözés van. szükséges legalább egy felülvetés.


Hidrovetés:
A hidrovetés technológiája: a talaj- és magágyelőkészítést követően a hidrovetés során a fűmagot vízzel és a keverékhez hozzáadott különböző szerves, a magkelést segítő, a megtapadást biztosító összetevőkkel és hidromulccsal együtt locsoljuk ki a területre. A fűmag már a víztartályban elkezdi felszívni a csírázáshoz elengedhetetlen vizet. bővebben a lenti néhány szó a hidrovetésröl című pdf linken olvashat.

 

Gyepszőnyeg fektetés:

A fűmagvetéssel szemben a a gyepszőnyeget egyszerűen leteríthetjük a talajelőkészítést követően, azonnal a gyommentes  zöld pázsit benyomását kelti. Két hét után rá lehet menni az elkészült felületre, három hét után pedig terhelhető sport, és játék céljára.

 

Script logo